Cégtörténet

image006“A Trafó Elektronikai Kft.-t 1991. november 26-án magyar magánszemély tulajdonosok alapították Gyöngyösön. Gyártó- és tervezési tevékenységét 1992. január 1-én kezdte meg. 1994-ben a korábbi alapítók megváltak üzletrészüktől, így ettől fogva jómagam és kisebbik fiam tulajdonában működik a vállalat.

Szakmai múltja és tevékenységének előzménye a korábbi Egyesült Izzó/TUNGSRAM, (egy időben GE) működéséhez kapcsolódik. A hatvanas-hetvenes években szerte az országban az TUNGSRAM-nak mintegy tizennégy gyára működött, melyeknél rendszerint használtak valamilyen transzformátort.

Ennek egységesítésére és tipizálására hozták létre Gyöngyösön (Pipis-hegy) az ún. Transzformátor-üzemet, ahol jómagam és a Trafó Kft. jelenlegi munkatársai méreteztek és alakítottak ki egy típussorozatot, mely a szabványos teljesítménylépcsőket követte. Egy idő után a gyártókapacitásunk lehetővé tette, hogy nagyobb transzformátorgyárak is kooperációban itt gyártassák egyes termékeiket, valamint a javarészt exportra készülő vákuumtechnikai és egyéb feldolgozó gépek vezérlései is itt készültek. Kijelenthetjük, hogy a régió legelismertebb szakmai központjává fejlődött a részleg. Folyamatosan bővítettem ismereteimet, hazai képzéseken vettem részt, illetve a 80-as években számos külföldi (nyugat-európai) kiállításon, szakmai konferencián vehettem részt, ahol bővíthettem ismereteimet és megismerhettem a nyugati technológiákat is.

Később átszervezés folytán a gyárat a Mikroelektronikai Vállalathoz (MEV) csatolták. Ekkorra már saját gyártmánystruktúrával rendelkezett. Ezen hosszú időszak alatt gyártmányfejlesztési főosztály-vezetőként dolgoztam, javarészt a Trafó Kft. jelenlegi munkatársainak vezetőjeként.

A rendszerváltozás és a privatizáció új helyzetet teremtett. A pipis-hegyi gyárat felszámolták, az épületeket és a termelő berendezéseket eladták, a dolgozókat elbocsájtották. Az új tulajdonos különböző bérlőkkel töltötte fel idővel az ingatlant. Kötelező indíttatásnak éreztem, hogy létre kell hozni egy új vállalkozást. Az elbocsájtott dolgozókból összefogva egy ütőképesnek ítélt csapattal megkezdtük a munkát. A tárgyi tudás birtokában néhány alapvető termelő berendezés megvásárlásával belekezdtünk az önálló tevékenységbe. Voltak nehéz és könnyebb évek, de sikerült talpon maradni szinte változatlan létszámmal és összetételben.”

Szabó Gyula
(1946-2015)
Villamosmérnök, alapító tulajdonos